Historie het Stroomhuis

Het Stroomhuis is een oud schakelstation van de Nuon; een karakteristiek pand met een monumentale, industriële uitstraling. Het bijzondere gebouw dateert van 1951 en ligt op de grens van bos en weiland, vlakbij de uiterwaarden van de Waal, tussen de landgoederen van de kastelen Neerijnen en Waardenburg. In 1989 was het Stroomhuis voor het laatst als schakelstation in gebruik.

Tussen 1991 en 2001 vonden op initiatief van de Kunststichting Neerijnen in het Stroomhuis tal van tentoonstellingen en bijzondere culturele projecten plaats. Zij vestigden daarmee een reputatie in het Rivierengebied en ver daarbuiten. Hiermee sloten zij bovendien aan bij het bijzondere gegeven, dat aan de Noordelijke rivieroever van de Waal veel kunstenaars wonen en werken. Zij voelen zich verbonden met het bijzondere landschap van rivier, uiterwaarden, Hollandse luchten en vergezichten.

Meer over de geschiedenis en de oorspronkelijke inrichting van het Stroomhuis:
stroomhuis_historie.pdf
(bron: stroomhuisneerijnen.nl)

Horeca in het Stroomhuis

Eind 2010, begin 2011, is de benedenverdieping van het Stroomhuis getransformeerd tot een volwaardig horeca, met voldoende zitplaatsen en een professionele keuken. Daarnaast is een deel van het buitenterrein opnieuw bestraat om een ruime terras aan te leggen.

Tevens is dankzij het Regionaal Bureau voor Toerisme Rivierenland een fietsoplaadpunt aangelegd (een volledige 100% financiering). Alle bezoekers kunnen hier vrijelijk van gebruik maken.

Sinds 1 mei 2011 heeft UIT-spanning het STROOMHUIS de deuren geopend en kunnen bezoekers heerlijk genieten van diverse lekkernijen.